Historiaa


Hamppu on uusvanha rakennusmateriaali. Suomessa kuituhampun kuitua on käytetty mm. hirsiseinien tilkitsemiseen. Kalkki – tai kalkkikivi –  on tunnettu rakennusmateriaali. Sitä on käytetty jo Egyptin pyramideissa. Suomessa kalkkia on käytetty mm. kalkkimaaleissa, joilla on desinfioiva vaikutus. Kalkki on myös sementin raaka-aine.

Japanissa on pystyssä 1698 vuonna rakennettu talo, jossa on käytetty hampun korsia rakenteissa ruo´on ja bambun tapaan.

Nykyinen hamppu-kalkkiseokseen perustuva rakennustekniikka on kehitetty Ranskassa 80-luvulla. Sammutettu kalkki ja hampun huokoinen runko-osa, päistäre, muodostavat yhdessä huokoisen massan. Seoksessa on käytetään kuivaa pästärettä ja tuoretta, mahdollisimman hienojakoista sammutettua kalkkia. Materiaali kehitettiin erityisesti vanhojen talojen restauroimiseen ja lisäeristämiseen, sillä materiaali on joustava ja se sopii puun yhteyteen.

Koska rakennustekniikka on vielä uutta, on koko prosessin kehittäminen rakennusteollisuudessa vielä vaihtelevalla tasolla eri maissa. Pisimmällä rakentamisessa ollaan Ranskassa, Britanniassa ja Italiassa sekä Espanjassa. Tekniikkaa on viety myös Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Kanadaan, USA:n ja mm. katasrofialueille Haitiin ja Nepaliin paikallista uudisrakentamista varten. Pakkasenkestävyyttä on testattu käytännössä mm. Sveitsissä, Unkarissa ja Kanadassa.

 

Alla olevassa kuvassa on Belgiassa sijaitseva vanha linna ja nykyisen bisness-keskus ”Hof Ter Loonst” , joka on restauroitu hamppulla.

IMG_20181016_175907